Независимо дали ходенето на сауна е част от вашето ежедневие или по-скоро изключение и преживяване, запазено само за почивката, стигнете ли до Финландия, не пропускайте град Тампере.

В Тампере има повече обществени сауни, отколкото в който и да е финландски град, с което градът си е заслужил прозвището Световна столица на сауната.

Финландците и сауната

В сауната се ходи гол, ако е разделена по пол, и с хавлия - ако е унисекс.

Снимка: Visit Finland

Финландците не просто ходят често на сауна - сауната е част от дневния им режим. В страната с 5,5 милиона души има 3,5 милиона сауни - в апартаменти, офиси, хотели, кораби и дори под земята в мини.

Над 99% от финландците ходят на сауна поне веднъж седмично.

На фински дори има дума за топлината и парата, които се вдигат, когато сипете вода върху нагорещените камъни в сауната - loyly. Смята се, че всяка сауна има свой характерен loyly и това е цяла една вселена, ако ходите достатъчно често на сауна, та да започнете да забелязвате разликите.

Ако сауна, въглен и ликьор не ви излекуват. ще умрете - казват финландците.

Снимка: Visit Finland

За финландците сауната е лечебна. Според една поговорка "Сауната е аптеката на бедняка", а според друга "Ако сауна, въглен и ликьор не те излекуват, значи ще умреш".

От 2020 г. финландската сауна култура е част от нематериалното наследство на ЮНЕСКО.

Тампере и сауната

И ако Финландия е страната на сауната, столицата на сауната не е Хелзинки, а се намира на 180 км от нея - град Тампере. 

Къде другаде, ако не в Столицата на сауната, ще откриете най-старата все още функционираща сауна във Финландия? Сауната "Раяпорти" отваря врати през 1906 г. в работническия квартал Писпала и днес все още затопля и местни, и туристи.

Най-новата обществена сауна в града е "Хиеданранта" - която се загрява веднъж седмично. Посетителите ѝ са поканени да си носят собствени напитки и кърпи, а символичната такса от 5 евро се използва за поддръжката ѝ.

Ако имате смелост да скочите в езеро след сауната, изберете някоя крайбрежна сауна в Тампере - като "Рауханиеми" или "Каупиноя". И двете предлагат възможност за освежаващо топване във водата - особено освежаващо през зимата, когато скачате в дупка в леда.

Сауната на брега на езерото Каукайерви ви предлага възможност да скочите в най-чистите води в цялата област.

В Тампере има дори сауна-ресторант (или ресторант-сауна) "Куума", в който посетителите могат едновременно да се потопят във вкусовете на скандинавската кухня, да се насладят на ползите от сауната и дори да скачат в езерото от кея.

Сауна-ресторант "Кууми"

Снимка: Visit Finland

Сауна-ресторант "Кууми"

Снимка: Visit Finland

И докато ние сме свикнали да бъдем винаги с бански и кърпа в сауната, във Финландия разбиранията за благоприличие са други. Прието е в сауната да се ходи чисто гол, когато тя е разделена на мъжка и женска. В смесените сауни обаче етикетът изисква да носите бански. Можете да прочетете на сайта на съответната сауна какви са изискванията за облекло. 

Сауна екскурзоводи

Сауната е толкова комплексно занимание за финландците, че в страната съществува професия "сауна екскурзовод", като най-много такива има тъкмо в Тампере. Това е човек, който не само ще изготви тематичен маршрут по исторически или емблематични сауни за туристите, но и ще им разкрие тайните им. Запалените по досега с дивата природа могат да се включат и в турове, които обединяват оцеляване в гора с релаксираща сауна сред природата. Истинско финладско приключение!