Лятото е сезонът на сладоледа, а дегустирането на местни сладоледи често е едно от задължителните кулинарни преживявания в списъка на пътуващите почитатели на сладкото.

Както ще разберете, дори не е нужно да обичате сладко, за да ядете сладолед, защото по света има места, където леденият десерт е с вкус на конско или гъши дроб. Други майстори не са толкова драстични, а просто добавят към сладката основа вкусове като цвекло, сирене чедър или козе сирене в търсене на вкуса умами.

Ако сте в смело настроение за експериментиране, следва списък на някои от най-необичайните сладоледи, както и държавите и градовете, където се отдават на нестандартни кулинарни изкушения.

Япония: телешки език, къри, чесън

Има едно легендарно място за сладолед в Токио - нарича се "Ice Cream Paradise" и сервира над 300 вкуса сладолед. Сред традиционните ванилия, шоколад и ягода в менюто можете да видите и дръзки предложения като чесън, къри, сурово конско, скариди, акула, змиорка и други.

Франция: гъши дроб

В страната на фоа гра няма как да пропуснете да опитате обожавания от французите гъши дроб и под формата на сладолед. Едно от емблематичните места, където го приготвят, е гурме работилницата за сладолед "Philippe Faur". Сладоледът ѝ може да се открие из цяла Франция - от Тулуза и Париж до Екс ан Прованс и малки градчета в страната. Според публикация в "Ю Ес Ей Тудей" на майсторите са им били нужни четири месеца, за да създадат точната рецепта на сладоледа от гъши дроб.

Шотландия: Пържени картофи и риба

Снимка: iStock by Getty Images

Шотландия е известна с необикновените си десерти като паниран "Марс", но ако искате да вдигнете още нивото, трябва да опитате сладоледа, който е интерпретация на британската класика fish and chips (пържена риба с пържени картофки). Топка сладолед с вкус на варен грах и мента се комбинира с топка рибен сладолед, а накрая двете се поръсват с парчета риба и пържени картофки. Заведението, което предлагаше тази комбинация, вече не съществува след пандемията, но това не означава, че някое друго няма да се възползва от рецептата.

САЩ: Дуриан

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

Чували ли сте за плода дуриан - чудо, за чиято неземна смрад се носят легенди из цяла Азия? Плод, който вони толкова непоносимо, че внасянето му в хотели и градския транспорт в много азиатски държави е незаконно и наказуемо с глоба?

Сравняват миризмата му с всичко най-ужасно на този свят - от отпадни води на жегата до мухлясал лук и разлагаща се мърша. Въпреки това се продава както суров, така и сушен, като поставя любопитните туристи в ситуация, в която се чудят къде да проведат кулинарните си експерименти, без да ги застрашава арест.

А в една китайска работилница за сладолед в Ню Йорк (The Original Chinatown Ice Cream Factory) се предлага под формата на сладолед.

Ирландия: черен хляб

Ирландците са прочути с афинитета си към черния хляб, но едва ли сте очаквали да го видите и във вафлена фунийка. Майсторите на сладоледи от Murphy"s имат магазини в Дъблин, Дингъл, Килърни, Голуей и Килдеър, където освен традиционни вкусове като шоколад и карамел, се сервират и по-нетрадиционни като черен хляб или джин с розов пипер.

Шотландия: Сладолед с люта чушка

Снимка: iStock by Getty Images

През 2018 г. кафене "Aldwych" в Глазгоу, Шотландия, влезе в световните новини със звездата в менюто си - това, което според тях е най-лютият сладолед на света.

Наречен "Дъхът на дявола", той съдържа една от най-лютите чушки в света - от сорта Каролински жътвар. Тази чушка е 500 пъти по-люта от табаско и затова сладоледът се продава само на лица над 18 години, които преди това са подписали декларация, с която освобождават от отговорност заведението при каквито и да било последствия от консумацията му.