Април минава под знака на частичен локдаун и редица ограничения за почитателите на пътуванията, но все още има много места, които можете да видите и много сезонни занимания, с които да запълните приятно априлските съботи и недели.

От разходки до водопади до откриването на най-новата забележителност в Пловдив - вижте какво можете да правите и видите този април.

1. Открийте сезона на водопадите. Заради топенето на снеговете и затоплянето на времето април е един от най-подходящите месеци да си организирате разходка до водопад. Сега те са най-пълноводни и впечатляващи. Вижте 10 водопада, които да посетите тази пролет.

2. Посетете селото на щъркелите. Имате ли някоя забравена мартеница на ръката си все още? Белозем е обявен за Европейско село на щъркелите през 2005 г. и оттогава се грижи с огромна любов за пернатите си съселяни. Само на покрива на училището гнездата са 22! Прочетете повече за Белозем - селото на щъркелите.

3. Вижте родопските села, накацали по избуялите в свежо зелено възвишения на Родопите. Имаме и списък на 50 неща, които да направите в Родопите.

4. Преоткрийте любимото си място за пикник. Комбинирайте слънчевия обяд навън с нещо добро - вземете няколко празни торби и на връщане съберете боклук. 

5. Прекарайте слънчев следобед по екопътека. Вижте тук идеи за екопътеки в България и по света.

6. Карайте колело по залез.

7. Открийте сезона на плаването - с каяци, с кану или с лодка. По река, в язовир или в морето - слънчевите априлски дни са идеални да се върнете по вода (или да опитате за първи път).

8. Възползвайте се от късния сняг за последни дни по пистите на ски курортите. Всички големи ски курорти вече са с намалени цени на лифт картите, а условията за каране са добри.

9. Открийте най-новата забележителност в Пловдив. Епископската базилика, един от най-чаканите новите туристически обекти в града, ще бъде официално открита на 18 април (онлайн), а при разхлабване на противоепидемичните мерки ще отвори врати за посещение. Надникнете в базиликата преди откриването ѝ с видеото тук.

10. Липсва ви Гърция? Ако да - април е добро време да резервирате почивка в южната съседка. Цените са добри и все още има избор. Вижте 8 почивки на гръцки острови, които можете да резервирате сега.