Исландски учени смело изследваха възможностите за приготвяне на скара върху лава. Гастрономическото проучване се проведе на трийсетина километра от Рейкявик, в района на вулкан, който избълва лава за пръв път от 800 години.

През уикенда в зоната бяха допускани посетители, но от днес достъпът е ограничен заради висока концентрация на димни частици във въздуха.

На 19 март започна изригване на вулкана на полуостров Рейкянес на около 50 км от исландската столица Рейкявик. Това стана след над 40 000 малки земни труса в района на плананата Фаградалсфятъл през последните седмици.

Причина за изригването е магма, която си е проправяла път към повърхността през последните седмици и така е предизвикала земетресенията.

Снимки на сайтовете на местни медии показват нощно небе, светещо в яркочервено, а снимка, качена в Туитър от Исландската метеорологична служба (ИМС) показва как от ярко светещи потоци лава се издига дим.

За разлика от изригването през 2010 г. на вулкана Ейяфятлайокутъл, който спря близо 900 000 полета и принуди стотици исландци да напуснат домовете си, това изригване не изхвърли много пепел и дим в атмосферата. То не представлява никаква непосредствена заплаха за хората в Гриндавик или за критична инфраструктура.

Изригването на вулкана на полуостров Рейкянес на около 50 км от исландската столица Рейкявик

Снимка: AP/БТА

Разположена между Евразийската и Северноамериканската тектонска плоча, които са едни от най-големите на планетата, Исландия е сеизмично и вулканично огнище, тъй като двете плочи се движат в противоположни посоки.

Изригването на вулкана на полуостров Рейкянес на около 50 км от исландската столица Рейкявик

Снимка: AP/БТА

Миналата седмица туристи заснеха впечатляващото изригване и на вулкана Ключевская Сопка в Камчатка, Русия, като са се намирали в непосредствена близост до кратера. Руският телевизионен канал ТВЦ разпространи и кадри, в които се вижда как след края на изригването туристите са сложили тиган с наденички върху горещата лава.