Наричат пътя към руското село Териберка "Шосе към края на света".

Териберка се намира в Далечния руски север, отвъд Полярния кръг, в Мурманска област. Зимно време туристите идват тук на лов за северно сияние, а през лятото - за да яхнат вълните на Баренцово море, да слушат музика на плажа или да видят гробището за кораби.

Всъщност, може да се каже, че тук се намира най-топлият арктически плаж, тъй като Баренцово е най-топлото от всички северни морета. Думата "топло" да се разбира преносно и метафорично, разбира се!

Снимка: Pixabay

Какво е да отидеш на плаж отвъд Полярния кръг

Лятно време температурата на Баренцово море значително се повишава и край бреговете на Териберка може да достигне 7-10 градуса над нулата. Все пак плуването е само за най-калените, а сърфистите влизат във водата със специални термокостюми. 

Стоенето на плажа обаче е приятно, макар и едва ли всеки би се съблякъл по бански, тъй като през юли температурата на въздуха може да надмине 20 градуса! Има една определена група посетители, която се наслаждава на летните температури с пълна сила - моржовете, които идват в селото всяко лято.

По време на отлив може да се стигне пеша от плажа до близък остров.

Освен пясъчния плаж при самото село, в района има и каменист плаж, който е известен като Плажа с яйцата на динозаври заради формата на големите камъни по него. Малко след него има и красив водопад, чиито води падат директно в Баренцово море.

Друга крайбрежна забележителност е "Каменната градина" - място, където посетителите са направили стотици пирамидки от камъчета.

Тъй като селото се намира отвъд Полярния кръг, тук няколко месеца слънцето изобщо не залязва и може да се каже, че летните нощи са безкрайни, тъй като на практика никога не настъпват.

Сърфистите и морето

Плажовете на Териберка са най-популярни сред сърфистите и кайтсърфистите. Всяко лято тук се организират сърф кемпове за начинаещи и напреднали почитатели на ледените вълни.

Както се казва, на Хавай всеки може да кара сърф!

Гробището за кораби

Гробището за кораби край Териберка пази скелетите на десетки плавателни съдове, които някога са се носили по вълните на Баренцово море. При силен вятър и буря останките от корабите се разместват и изпълват целия залив.

Снимка: iStock by Getty Images

Фестивал "Териберка. Нов живот"

Всяко лято в Териберка се провежда и музикален фестивал, който събира на морския бряг почитатели на рока и арктическото слънце. "Териберка. Нов живот" е причината няколко хиляди души да се оправят далеч на север, за да разпънат шарените си палатки на брега и да танцуват на любимите си рокендрол изпълнители.

Снимачна площадка

През 2014 г. тук е сниман руският филм "Левиатан", който спечели награда "Златен глобус" и беше номиниран за "Оскар" за чуждестранен филм, както и за "Златна палма" и за наградата на БАФТА.

Оттогава потокът от руски и чужди туристи значително се увеличи. 

Снимка: iStock by Getty Images

Как да стигнете до Териберка

От главния град Мурманск има директни автобуси до Териберка, които стигат за около 4 часа. Можете да стигнете също така с кола или с такси. Ако сте повече хора, можете да си наемете 8-местен минибус, за да ви излезе по-изгодно.

Дори и да идвате през лятото, вземете си достатъчно дебели дрехи, здрави и удобни обувки, както и дъждобран. Освен това се запасете с пари в брой, тъй като Териберка е село и няма банкомати.