Той е един от най-големите водни паркове в САЩ през 80-те години на миналия век. Известен е с атракции, дава работа на стотици от Ню Джърси, но днес е затворен за посетители. Причината? Остава известен с второто си име - Паркът на инцидентите.

Action Park е мястото, където повечето тийнейджъри и семейства отиват на кратка почивка за уикенд или просто искат да се разхладят в летните жеги. За разлика от останалите такива атракции, паркът събира повече негативи, отколкото позитиви. Мнозина от посетителите, които са имали честта да го посетят, често се шегуват със своите белези.

Ако нямате белег, просто не сте били там. Странното е, че всички някогашни посетители си спомнят, че паркът е имал статут на детска казарма, а в края на всяка лятна ваканция, учениците се хвалят, че са успели да оцелеят поредната водна пързалка. Въпреки сериозните проблеми и ниската безопасност, децата остават с добри спомени и признават, че рискът си е заслужавал.

Най-опасната атракция в Action Park е така наречената "Алпийска пързалка". Гостите се пускат по бетонен канал, докато водата се движи с висока скорост, поясите разполагат с ръчна спирачка за контрол и трябва да се молят за живота си, докато стигнат до финала. Тъй като няма обезопасителна линия или отделен басейн, където спусканията да завършват, повечето гости кацат върху главите на останалите в басейна, при това със зверска скорост.

Пострадали от въпросната пързалка има и при самото спускане. Понякога дюшеците могат да се обърнат в движение и след като няма контрол на спусканията, следващите състезатели се срещат в коридора.

Някои от бившите спасители разказват, че след всяко спускане е имало ожулени лакти, а ако през деня няма и пукната глава, денят не се брои за успешен.

Трябва да знаем, че всеки аквапарк има определено ниво на риск, но Action Park успява да създаде нещо съвсем различно - той е повелител на терора.

Създаден е през 1978 г. от бизнесменът Юджийн Мулвихил и се намира на около 80 километра от Ню Йорк. Action Park може да се похвали с една от най-черните статистики в историята на увеселителните паркове за 18 години. Заведени са множество дела за наранявания и шест смъртни случая. Две от трагедиите се случват в рамките на една седмица.

Черната статистика не може да заличи носталгията на някогашните посетители. Някои хора дори капитализират своите спомени и пишат книга за парка, докато Hulu са готови да направят комедиен сериал. Сет Поргес прави документален филм за HBO и признава, че е чувал толкова много легенди, че вече не знае на какво да се довери.

Като посетител на парка, той също си спомня безумните пързалки и факта, че е виждал тела да летят във всички посоки. Ароматът на хаос се е носил от всеки ъгъл, ако подобен парк започне да функционира днес, то най-вероятно ще е затворен веднага.

В процеса по създаването на филма, Сет разбира, че повечето истории са измислица и никой дори не е проверявал какво наистина се случва. Още по-странното е, че всички посетители са знаели за опасностите и въпреки това са отивали.

За съжаление има хора, които не успяват да си тръгнат с уникална история от парка. Смъртните случаи са шокиращи и за съжаление - истина.

Един човек умира от токов удар, докато се спуска със своето кану, друг умира от сърдечен удар, докато скача в студената вода, един служител умира на Алпийската пързалка и още трима се давят в басейна с изкуствени вълни.

Въпросният басейн пуска своите вълни на около 20 минути и може да събере около 1000 души. Вълнението става толкова силно, че хората в плитката част са застигани от 2-метрови вълни.

Спасителите са спасявали по 30 души на ден. А броят на извадените от басейна е около стотици, когато става въпрос за безопасност.

През 2018 г. Джони Ноксвил снима филм - Action Point. Звездата от Jackass признава, че се е контузил повече, отколкото в цялата си филмова кариера.

Други интересни атракции, като пързалката Cannonball Loop, съществуват за много кратко време. Спасителите си спомнят, че това е атракция, в която гостите трябва да оцеляват, а не да се забавляват. Преди пързалката да бъде пусната, създателите пускат кукла, тя излиза обезглавена от голямата тръба. След това изпращат и един от спасителите, който решава да направи теста с екипировката си по хокей. Ако гостът не се засили достатъчно добре може да счупи носа си, зъбите или да се нарани още по-сериозно.

Тази пързалка работи точно един месец и е спряна, след като басейнът започва да се пълни с кръв.

През 1987 г. дори директорът на спешното отделение споделя, че 5 до 10 души пристигат от парка със сериозни наранявания, включително счупени кости.

Оправданието на собствениците е, че на сезон приемат над 1 милион гости, понякога трябва да гледат около 12 хиляди души на уикенд. На тази база е напълно нормално да има и такива наранявания.

Action Park затваря врати през 1996 г. Причината не е безопасността, а банкрутът и заведените дела. Относно безопасността, собствениците са глобени само един път.