С отварянето на границите и облекчаването на COVID мерките в много страни, пътуването става все по-изкушаващо, а през летния сезон от летище София ще излитат самолети до 80 дестинации, някои от които съвсем нови.

Задар

За първи път от София ще има директно полети до Задар в Хърватия, те ще се изпълняват от авиокомпания Ryanair и започват от 1 май - два пъти седмично в сряда и неделя.

Задар е един от най-популярните морски курорти на хърватското крайбрежие. Подходящ е както за плаж и култура, така и за изходна точка за обиколка на острови и национални паркове в страната, включително Плитвичките езера.

Балканите

Балканите също стават по-близки. Сред новите посоки са редовните полети на авиокомпания Gullivair до Скопие, Тирана и Солун. Първият полет до Скопие беше изпълнен на 26 март, а този за Тирана е планиран за 2 април. Полетите до Солун полетите ще бъдат три пъти в седмицата - вторник, петък и неделя и започват от 17 юни.

Можете да използвате Тирана като отправна точка за обиколка на красивите плажове по албанското крайбрежие или да се потопите в изумителния свят на природните чудеса на Албания

Прага

Чешките авиолинии (Czech Airlines) също възстановяват полетите си по маршрута София-Прага, по който не са летели от 2012 г. Те ще бъдат три пъти седмично в дните вторник, четвъртък и събота от 3 май.

Рим

А Италианските авиолинии (ITA) отново ще летят до Рим (Фиумичино) всеки ден от седмицата без четвъртък от 1 май.

Рим е град, който няма как да ви омръзне. Ако вече сте го посещавали веднъж, потърсете тайни места с по-малко тълпи. За романтична гледка по залез, отидете в Портокаловата градина или потърсете уедиенение и прохлада в някоя от тайните градини на Рим. А до края на 2022 г. Рим дава по 2000 евро на всяка двойка, която се ожени в града (да, важи дори и за чужденците). 

Българското Черноморие

През летния сезон удобна връзка ще има и до морските столици. Авиокомпания Ryanair започва полети до Варна два пъти седмично от 1 май, а авиокомпания Gullivair подновява полетите си до Бургас от 10 април. Националният авиопревозвач "България ер" също изпълнява полетите си до двата града.

Ако предпочитате юга, използвайте Бургас за база за откриване на интересни забележителности по Южното Черноморие. Самият Бургас също заслужава няколко дни, за да видите познатите му и нови забележителности. А ако обичате Варна, разходете се и до интересната крепост Петрич Кале.  

Продължават и чартърните полети до популярните дестинации от зимното разписание Кайро и Хургада в Египет, Ла Романа в Доминиканската република и много други.