Някога фармацевтичната индустрия е била изцяло в ръцете на монаси и монахини, а манастирите са били на върха на интелектуалното обучение и медицинската практика. Средновековната медицина в Западна Европа е съставена от смесица от псевдонаучни идеи от древността, а средновековните манастири получават достъп до древногръцки медицински трудове към VI в.

Умението да се определят симптомите и средствата за лечение се превръща в основен фокус на духовенството, а преди развитието на болниците хората от околните градове търсят помощ от манастирите за своите болни.

Най-старата аптека в света се помещава във флорентински параклис от XVI в., в който все още се продават древни отвари като оцета на седемте крадци, първия съвременен парфюм и дори ликьор от калинки. Нека влезем в древната аптека на Санта Мария Новела...

Снимка: iStock by Getty Images

През XIII в. доминикански братя създават градина извън градските стени на Флоренция и започват да експериментират с лечебни растения, които да използват в своята болница. Когато излекували болен местен богат търговец, в знак на благодарност той построил параклиса "Сан Николо", в който да работят братята.

Силните отвари на братята стават известни и през 1612 г. сакристията на "Сан Николо" се превръща в магазин за обществено ползване. Колкото повече печалба реализирали аптекарите, толкова повече можели да инвестират в научноизследователска дейност.

Снимка: italyperfect.com

Аптеката е известна с няколко иновативни отвари. Aceto dei Sette Ladri (Оцетът на седемте крадци) е ароматен разтвор, използван за предпазване от чума. Легендата разказва, че седем души били заловени да крадат от мъртвите и умиращите по време на страшна епидемия от черната смърт. Никой не разбрал как крадците са избегнали заразяването с болестта, докато са обирали болните. Разбойниците твърдели, че имат таен ароматен разтвор, който ги предпазва.

Съдията осъдил крадците на смърт, но отчаян от нуждата да се защитят от заразата, обещал, че ще пощади всеки крадец, който издаде тайната им рецепта. Крадците твърдели, че отварата им се състои от 7 съставки, а всеки от тях знаел само по една. Следователно всички те ще трябва да бъдат освободени, ако съдията иска тайния им еликсир. Съдията ги освободил и не след дълго тази отвара, предотвратяваща болести, била актуализирана и продавана в Санта Мария Новела. Все още можете да намерите версията й наречена Aceto Aromatico.

Снимка: iStock by Getty Images

През 1553 г. химиците от Санта Мария Новела създават и първия парфюм на алкохолна основа - Acqua della Regina. По онова време парфюмите използват основа от зехтин или оцет, като Aceto dei Sette Ladri. Парфюмеристите използват тази иновация на алкохолна основа за своите аромати и днес. Acqua della Regina е подарък за Катерина Медичи, когато тя напуска Флоренция, за да се омъжи за бъдещия крал на Франция. "Кървавата" Катерина предизвиква истински фурор със своята "кралска вода" като първия човек, който представя парфюм на французите. Това от своя страна води до още по-голямо признание и още по-големи продажби за аптеката.

През 1749 г. аптеката разработва прочутия си алкохолен ликьор Alchermes - предполагаемо лечебна алкохолна напитка, която получава наситения си ален цвят от изсушени и смачкани калинки. Фармацевтите давали това лекарство на майките, за да се възстановят след раждането.

Все още можете да посетите историческата аптека на Via della Scala във Флоренция. Славата на тази красива и новаторска аптека се е разпространила, а качеството на нейните продукти само се е повишило за 800 години. Днес клонове на аптеката съществуват в много градове в Италия, както и в още няколко държави. Можете да я откриете дори на Melrose Place в Лос Анджелис.

Снимка: italyperfect.com