Вероятно всеки ден ви се налага да ходите на работа. Според това къде работите, може да използвате автобус, влак, автомобил, колело или да ходите пеша. Ако работното ви място се намира на 90 км, възможностите доста намаляват, но едва ли би ви хрумнало да плавате с лодка до офиса.

Точно това решава да направи австралийският приключенец Бо Майлс, налегнат от скуката и страдащ от невъзможността да пътува в чужбина покрай пандемията. Майлс е правил 2000 км обиколка на бреговете на Африка с каяк, плавал е и от Австралия до Тасмания с каяк, но сега решава да се фокусира върху възможностите, които му дават ограниченията - да преоткрие мястото, на което живее.

"Проблемът с пътуването до работа е, че в един момент спираш да забелязваш света около себе си, всичко става обичайно, не е екзотично," споделя Майлс във филма си "Пътуването до работа: четири дни гребане до работа".

Пътят от дома до офиса на австралиеца може да се измине с кола (около 90 км, обикновено му отнема около 75 минути), а той вече го е изминавал и пеша като част от друго приключение. Река Тараго - мястото за игри от детските му години, прелива в канал и през морето и друг канал създава воден път до офиса му. Това прави възможна идеята пътят да се измине с каяк. Или поне такъв е планът.

Трасето с каяк се оказва 126 км, а Майлс го изминава за 82 часа или почти четири дни.

Носи цялата си храна и екипировка за нощувка в отделението за багаж на каяка. За да намали багажа си, решава, че няма да взема резервни дрехи, а ще спи с неопреновия костюм, с който гази във водата (във филма си споделя, че съжалява за този избор, особено в утрото, в което всичко се оказва покрито със скреж).

Реката от детството на Майлс обаче изглежда различно, когато той започва да плава по нея с каяк. Голяма част от коритото е задръстено с клони, къпини и паднали дървета. Съществена част от пътя до работа всъщност не е плаване, а дърпане на лодката по брега и под оградите на фермерите, които притежават парцелите край водния басейн.

4-дневната епопея е изпълнена едновременно с трудности и удивителни гледки. Майлс изгаря 18 000 калории, спи под жп мост, край реката и до рампа за лодки. Докато плава в морето пък, вижда край себе си да минават различни видове риби, включително и царствени скатове.

В коментари под видеото за приключението потребителите се надпреварват да измислят шеги.

Шефът: Закъсня!

Бо: Трафикът е ужасен последните няколко дни.

***

Бо звъни на шефа си: Ще закъснея малко за работа.

Шеф: Колко?

Бо: Горе-долу четири дни.

В деня след приключението си Майлс трябва да даде кръв, но медицинската сестра му отказва, защото показателите му са много лоши.

"Това е смисълът на всичко - почти да се убиеш, за да се почувстваш жив," казва Майлс и допълва, че за него това са най-трудните и най-смислените четири дни, които някога е прекарвал на път.