Не е нужно да си богат, за да живееш бохемски.

Доказали са го всички художници, писатели и други арт гиганти през вековете, които едва са покривали разходите си за наем, но човек винаги е знаел къде ще ги намери - по кафенетата с чаша вино или абсент в ръка.

Доказват го и моите повече от 15+ години пътешествия по света, които почти винаги са с минимален бюджет и максимално удоволствие.

Бохемството е състояние на духа, а не на портмонето и се практикува от сутрин до вечер, от понеделник до неделя, вкъщи и на път.

Ако и вие смятате, че веселият и безгрижен живот е право и задължение на всички, но не сте сигурни откъде точно да го подхванете във времена, в които се говори предимно за инфлация, поскъпване и недостиг, следват няколко идеи по темата, които да приложите по време на всички бъдещи екскурзии, пътешествия, разходки и пикници. 

Ако сте в планината, носете си кафеварка и наистина хубаво кафе

Снимка: iStock by Getty Images

Лесно е човек да си каже "Еее, ще спим на палатка, може да пия разтворимо кафе за два дни, какво толкова!". Но ако кафето е вашето специално сутрешно изживяване, вземете си от малките кафеварки и любимото си гурме кафе, запалете огън в прохладната сутрин и накарайте дори дивите зайци да искат да дойдат за по чашка от неустоимия аромат, който ще се разнесе в гората.

Намаленията съществуват, за да се възползвате от тях

Снимка: iStock by Getty Images

Знаете ли, че това лято можете да пътувате цял месец из Германия само с един-единствен билет от 9 евро?

А че можете да обикаляте Дания с влак в продължение на 8 дни само за 50 евро?

Намаленията и промоциите съществуват, за да се възползвате от тях и да можете да си позволите неща, които по принцип не би трябвало да можете да си позволите. Освен това, като истински бохем, вероятно сте над неща като "планове" и спонтанността е втората ви природа. Какво ви пречи още утре да сте там?

Всеки пикник заслужава вино в чаша със столче

Снимка: iStock by Getty Images

Чели ли сте детската книга "Невероятните приключения на Синьокрачко и Жужа"? Единият от главните герои в нея всяка сутрин пие чая си в стъклена чаша със столче, като не се отказва от любимата си чаша дори когато посреща изгрева в деня на лятното слънцестоене, седнал на скала в края на гората. На това му се вика бохемски дух!

Малко фолио с балончета и стъклените чаши са готови да влязат в раницата заедно с бутилка хубаво вино, което да отворите за заслужено "Наздраве!" в края на похода или на брега на река с незнайно име насред гората. 

И като стана дума, на преход сме носили и тирамису в бурканче. Защото го заслужаваме!

Същото важи за всичко, което ви носи уют - лампички, неудобни, но красиви кошници за пикник, колонка за любимата ви музика...

Изберете едно скъпо удоволствие за сметка на компромис за други неща

Снимка: iStock by Getty Images

Кое е най-важно за вас - гурме вечеря, стая в бутиков хотел с гледка към града, кабрио под наем, за да се чувствате като във филм, или нощувка сред лозята в някоя винарска изба?

Дори когато не сте предвидили луксозна екскурзия, в рамките на бюджета си изберете едно удоволствие, което да си доставите - ама без задръжки и без ограничения. Като ще е удоволствие, да не е компромисно. А останалите неща нагласете според остатъка от финансите.