Амстердам е град, който е подвластен на много клишета и може би точно затова умее толкова добре да изненадва.

Зимата идва със сиво небе и ранно смрачаване в столицата на Нидерландия. Ако сте се разхождали из улиците на града през декември или януари през последните десет години обаче, не може да не сте се натъквали на причудливите, забавни и провокиращи размисъл светлинни скулптури, които осветяват града и му вдъхват нов живот след падането на нощта.

Фестивалът на светлината в Амстердам

Първото издание на фестивала се провежда през 2012 г. и оттогава Амстердам е сцена за десетки световноизвестни и прохождащи хора на изкуството. Авторите използват произведенията си не само като форма на себеизразяване, но също и да изненадват, да разказват истории или изцяло да трансформират градската среда.

Изданието през 2021/22 г. е юбилейно и включва над 20 творби, сред които любимите на публиката от изминалите години (избрани след гласуване на посетителите) плюс няколко нови, създадени специално за това издание.

Фестивал на светлината в Амстердам

Снимка: Janus van den Eijnden/Amsterdam Light Festival

Как да видите светлинните скулптури?

Най-напред ще трябва да изчакате да се стъмни, за да видите произведенията на изкуството в пълния им блясък.

Можете да се качите на корабче, което плава по каналите на река Амстел и да разглеждате светлините, докато вашият шкипер ви разказва историите на всяка скулптура (отнема около 75 минути).

Можете да се разходите по маршрута на светлината и пеша. Трасето е дълго 6,5 км и хубавото е, че можете да го изминете с каквото темпо пожелаете - да се отбивате и връщате, да оставате за дълго при творбите, които ви провокират или да продължите на следващия ден.

Фестивал на светлината в Амстердам

Снимка: Janus van den Eijnden/Amsterdam Light Festival

Какво се случва със светлинните творби след края на фестивала?

Повечето творби стават част от колекцията на фестивала и се превръщат в пътуваща изложба, която обикаля света. Тази година за първи път част от тях ще се върнат обратно в Амстердам за юбилейното издание.

Дати и друга полезна информация

Тази година фестивалът ще се проведе от 2 декември 2021 г. до 23 януари 2022 г. Скулптурите светват всеки ден в 16:30 часа и остават включени до 23 часа. Допълнително от 2 до 19 декември скулптурите ще светват между 7 и 9 сутринта, за да могат посетителите да ги разгледат в сумрака с чаша чай, както и между 15 и 17 часа следобед.