Родопите са една от най-обичаните планини в България. Сред меките ѝ извивки се крият уютни села, вековни гори, изобилие от горски плодове, билки и диви цветя.

Смята се, че около 65% от всички виреещи в страната растения могат да се видят в Родопите. Сред тях са и няколко от най-интересните представители на диворастящите орхидеи.

Орхидеи? Всъщност малцина знаят, че в България се срещат диви орхидеи. Те не са така големи и пищни като тропическите и ако не ги разпознавате, може дори да ги стъпчете, докато се разхождате из планинските поляни през пролетта.

В интернет могат да се намерят снимки на грациозните им цветове, но да ги откриете сред природата, е далеч по-сложна задача. Ще ви трябват планински водач и ботаник, които знаят къде да ги намерят и какво да ви разкажат за тях.

Снимка: Христо Тумбев

"Родопите са най-богатата в България планина на диви орхидеи", разказва Христо Тумбев, който от няколко години организира ботанически турове в Родопите с акцент върху билките и дивите цветя. Самото събитие се провежда в края на юни по време на ежегодния Фестивал на дивите цветя в Родопите в село Смилян.

В България виреят над 60 вида диви орхидеи и много от тях имат интересни имена - бъзов дланокоренник (който цъфти още от края на април), тризъбест салеп, опърлен салеп. пурпурен салеп, маймунски салеп (наречен така заради формата на цветовете си, наподобяваща китка от малки маймунки).

Различните видове цъфтят от април до края на юни, като се срещат в различни планини.

Родопите в края на пролетта

Снимка: iStock by Getty Images

Снимка: Христо Тумбев

"В Родопите орхидеите се срещат в рамките на 30-40 км по горното поречие на река Арда, но не са по туристическите пътеки, затова и е трудно човек да ги види случайно", допълва Христо Тумбев.

Особеното при ботаническите планински преходи е, че обикновено продължават много часове, но не се изминава голямо разстояние. Често се спира и се стои на едно място, за да могат хората да снимат спокойно, да обсъждат и да научават факти за красивите цветя.

Хората, които се интересуват от дивите орхидеи в Родопите, са най-различни, сред тях има много семейства с деца. "Много от хората, които се записват на ботаническите турове, са българи, завърнали се от чужбина, а местните хора не познават достатъчно района си", споделя Христо Тумбев.

Ако не познавате дивите орхидеи, много вероятно е да ги подминете

Снимка: Христо Тумбев

За съжаление мнозина нямат нужната култура и късат орхидеите, макар повечето да са защитен вид. Затова и няма да намерите информация за конкретни места, където да видите цветята, а всеки участник в ботаническите турове се ангажира да се държи отговорно, като отнесе у дома си само снимки и спомени.

Краят на юни е и сезонът на родопския крем, който както и орхидеите, е защитен от закона и е друг символ на планината на Орфей. Докато търсят диви орхидеи, туристите ще видят и много лечебни растения в Родопите, а ако имат късмет, ще попаднат и на нежните лилави цветчета на родопския силивряк.