Света Анастасия е единственият обитаем остров по българското крайбрежие на Черно море и въпреки малката си територия, е превърнат в чудесно място за няколкочасова разходка от Бургас.

Самият остров е резултат от изригване на вулкан, а причудливите му скални форми се дължат на вълните, слънцето и вятъра. Някои приличат на гъби, други - на пиратски кораби. Загледате ли се откъм морето, въображението ви може да се разиграе.

Остров Света Анастасия през годините

През годините островът е имал различни функции - бил е манастир, затвор, а днес е музей. От 15-и век на острова има манастир, посветен на Света Анастасия Лечителката, който съществува до 1923 г., когато островът е превърнат в затвор. В тази размирна година в него са лежали 132-ма комунисти и земеделци, а след атентата на църквата "Света Неделя" през 1925 г. там са заточени арестувани за терористичния акт.

Заради трудната поддръжка на затвора той просъществува много кратко като такъв. По време на социализма Света Анастасия става средище на бургаските бохеми, които прекарват време в хотела и ресторанта, които се намират там тогава.

Друга забележителност на острова е фарът му, издигнат през 1912 г., който и до днес насочва корабите в Бургаския залив.

Поглед отвисоко към остров Света Анастасия

Снимка: Община Бургас

На острова днес има възстановка на средновековна манастирска килия, където може да се нощува след резервация. В островния ресторант може да опитате риба и морски дарове. Има музейна част с интерактивна експозиция и лекарна, в която се предлагат билки и природни лекове.

Празникът на остров Света Анастасия

Въпреки, че светицата-патрон на острова - Света Богородица - се почита на 22 декември, празникът на Света Анастасия се чества на Успение на Пресвета Богородица - 15 август.

През 2021 г. са предвидени тридневни тържества, които започват още от петък, 13 август. Гостите на празника ще имат възможност да си запалят за здраве свещичка в храма, да се хванат на голямото островно хоро, да погледат към морската шир от фара и да изживеят невероятни музикални емоции с DJ парти на 14 август и концерта "Вива Мария!" на Държавна опера Бургас на 15 август.

И през трите дни на Острова ще е разположен специален Базар на изкуствата, на който ще се предлагат уникални художествени и ръчно изработени произведения от близо и далеч - изящни изделия от ковано желязо и дърворезба, ароматни сапуни, красиви сувенири, вкусни сладкиши и био продукти.

Изглед от острова

Снимка: iStock by Getty Images

Как да стигнете до остров Света Анастасия

До остров Света Анастасия се стига с кораба "Анастасия", който потегля от Магазия 1 (точно преди Морската гара) няколко пъти на ден. През лятото е добре да си направите резервация, тъй като местата се запълват бързо. Телефон за резервации и информация: 0882 004 124. Островът се намира на 6,5 км от Бургас.

Как да стигнете до острова за празничния уикенд

На 13 и 15 август кораб "Анастасия" ще отплава за острова от "Магазия 1" в 10:00; 11:30; 13:30; 15:00 и 17:00 часа, а в неделя и в 20:00 часа за концерта на Операта.

На 14 август, събота, островът ще бъде сцена за един от световните топ DJ - Hernan Cattaneo, в рамките на Solar Island.