Почивният 22 септември тази година се пада в сряда, без други почивни дни наоколо.

Ако не сте се организирали отрано да си пуснете отпуск и да резервирате почивка в чужбина, но все пак не ви се стои вкъщи или в града цял ден, сме ви подготвили три идеи за разходки, които могат да се организират бързо и лесно в последния момент.

От язовири за разходка до забележителности, които имате последен шанс да видите, преди да затворят врати за зимата - вижте накъде можете да се отправите. 

 

Язовир Батак (или друг близък язовир)

Снимка: Мария Ангелова/Dir.bg

Не ви трябва специална организация, за да отидете на разходка и пикник край най-близкия язовир в почивния ден.

Изберете язовир Батак и на едно място ще можете да напълните очите си с красотата на Родопите, без да сте твърде далеч от цивилизацията. Бреговете на язовира са свободно достъпни за пикник, а ако есенните температури на тази надморска височина не са по вкуса ви, изберете си място за хапване в близката курортна зона Цигов чарк или в Батак.

Съвет на редактора: Не бързайте да си тръгвате, а останете за залеза. Меката светлина превръща околните хълмове в разтопено злато, а дългите сенки и последните отблясъци на слънцето във водата заслужават да им отворите бутилка вино.

Открийте още идеи за интересни места в Родопите >>>

Тракийска гробница Кухата могила в Поморие (или друга близка гробница)

Снимка: iStock by Getty Images

Много от забележителностите по Черноморието работят само през лятото и краят на септември е последен шанс да ги видите. Такъв е случаят и с една от най-интересните и впечатляващи тракийски гробници, които можете да посетите в България - Кухата могила край Поморие.

Най-интересна е камерата на гробницата - с форма на пръстен, като в центъра ѝ има куха колона (оттам идва името ѝ), която се разширява в горната си част, подобно на гъба. Вътре в колоната е имало вита каменна стълба, за която се предполага, че или е служила на строителите при издигането на камерата, или е била таен авариен изход за посетителите ѝ.

Съвет на редактора: В почивния 22 септември гробницата ще работи от 9 до 17 часа. От 30 септември затваря за зимния сезон.

Открийте още идеи за тракийски гробници и светилища в България >>>

Каньонът на река Чернелка край Плевен (или друга близка екопътека)

Снимка: Сдружение “Приятели в приключенията”

Когато някой иска да се разходи сред природата около Плевен, обикновено се сеща за парк Кайлъка, но ако искате някоя по-малко позната дестинация с по-малко тълпи, изминете каньона на река Чернелка.

Река Чернелка е десен приток на Вит и се вие като змия сред възвишенията на Плевенските височини, като прорязва ждрело по пътя си.

Околните скали се извисяват до 30-40 метра над реката. На места пътеката минава по мостчета над реката, има и кътове за отдих. Маркировката (синя) е изцяло обновена това лято. 

Съвет на редактора: Предвидете си целия ден за този преход. Цялата пътека от Панорамата в Плевен до каньона на Чернелка се изминава за около 3:30 часа в една посока. Дължината ѝ е около 11 км.

Открийте още идеи за екопътеки в България >>>