Светът е пъстро място, пълно с вдъхновение. За една от последните си хитови анимации - "Енканто" - от "Дисни" избират да почерпят гледки, звуци и вкусове от Колумбия.

За да пресъздаде атрактивна и богата латиноамерикаска атмосфера в мюзикъла си, част от екипа се отправя на проучвателни пътешествия из колумбийските земи. Режисьорите Байрън Хоуард и Джаред Буш прекарват две седмици през 2018 г. в страната заедно с автора на музиката - Лин-Мануел Миранда. Те пътуват от северния град Картахена през национални паркове и наситенозелени долини до централните части на страната.

Във филма могат да се видят някои от най-магическите места в Колумбия, пресъздадени в анимационен вид. Много от елементите са закодирани. Например, всяка от стаите на героите представя по един от разнообразните региони на Колумбия. Стаята на Антонио например е базирана на богатия животински и растителен свят на тропическата гора Чоко. 

Вижте кои други места вдъхновяват екипа:

Цветните балкони и фасади на Саленто

Снимка: iStock by Getty Images

Този колумбийски град е вдъхновение за много от пейзажите, които ще видите в "Енканто". Там екипът на "Дисни" се среща с цветната колумбийска архитектура - фасадите, балконите, капаците на прозорците - всеки елемент от къщите в Саленто е боядисан в различен цвят.

Уникалните палми на Долината Кокора

Снимка: iStock by Getty Images

Ако се загледате внимателно, във филма ще видите восъчните палми, които са уникални за долината Кокора, намираща се в района на град Саленто. Те са високи по 60 м и не се срещат никъде другаде по света.

"В момента, в който стъпихме в тази долина с Джаред, изглеждаше сякаш всичко е режисирано, сякаш някой ги е нарисувал. Беше толкова нереално!", споделя пред Conde Nast Traveller единият от режисьорите на филма, Байрън Хоуард.

Пейзажите около къщата на семейство Мадригал силно напомнят на релефа на долината - възвишения и хълове, докъдето погледът стига.

Рисуваните стъкла и хората на Баричара

Снимка: iStock by Getty Images

Екипът на филма търси вдъхновение в малки градчета, застинали във времето. Баричара ги впечатлява веднага с автентичния си вид и се превръща в основно вдъхновение за градчето в "Енканто" с подредените си една до друга къщи и рисуваните стъкла на прозорците. 

Културата на Сан Басилио де Паленке

Снимка: iStock by Getty Images

Това малко градче на няколко часа път от Картахена е първият свободен град в Америките - тук без ограничения живеят африканци от 1713 г. когато испанската корона издава декрет, в който обявява всички жители на града за свободни от робство. Местните запазват езика, музиката, културата, кулинарията си и традиционната си медицина непроменени през вековете и животът в Сан Басилио де Паленке е част от световното нематериално наследство на ЮНЕСКО.

Авторите на анимацията посещават града и пресъздават впечатленията си от срещата си с хората, музиката, кухнята и танците, когато изграждат образите на героите от африкански произход.

Архитектурата на Богота

Снимка: iStock by Getty Images

Столицата на Колумбия със своето цветно улично изкуство и традиционните къщи, останали на отделни места в града, също допринася за изграждането на домовете на героите в "Енканто". Там авторите на филма се срещат с местни архитекти, за да съберат информация за традиционните цветове и форми.