Еньовден е денят на вещиците, на баенето и гадаенето за любов, на събирането на билки, за които казват, че са най-лековити преди изгрев. Летният празник е цветен и всеки може да си намери нещо, което да му е интересно, дори и точно на този ден да не е в настроение за магии.

И тази година около 24 юни в цялата страна ще има тематични събития, свързани с билки, гадаене и следване на вековни традиции. Ето накъде да се отправите, ако искате да станете част от тези мистични традиционни празненства.

На Еньовден се прави венец от седемдесет и седем билки и половина, като половината билка се слага за неизвестната болест. Нарича се още билка-разковниче, защото се смята, че има способността да цери всички болести. Тази билка не се показва на всеки, а само на най-вещите баячки. Може да бъде намерена и откъсната със затворени очи, в потайната доба на Еньовата нощ, като до нея трябва да те отведе сърцето. Растението, което хванат ръцете ти, се разполовява на две и по този начин се вплита в еньовденския венец. - разказва сайтът на Етъра

Снимка: iStock by Getty Images

Фестивал на дивите цветя в Родопите

Фестивалът на дивите цветя в Родопите се възстановява след като през юни 2020 г. бе отменен заради пандемията. Пешеходни и велотурове, концерти, творчески ателиета, празник на мащерката, възстановяване на обичаи, свързани с Еньовден са включени във фестивалната програма, която продължава от 19 до 27 юни.

Фестивалът на дивите цветя се провежда на територията на 7 села от горното поречие на Арда - Смилян, Могилица, Арда, Горна Арда, Кошница, Сивино и Киселчово. Надпяване, надиграване, изпълнения на разказвачи на истории на родопски диалект ще се представят на събора "Изворен глас" с участието на самодейни състави от региона. Ателие "Еньовденски изцеления" с обучение как да са разпознават и събират родопски билки е планирано от 22 до 24 юни. На самия Еньовден ще се изпълнят традиционни ритуали за празника.

По време на фестивала ще бъде представена книгата "Етноботаника" с автор Георги Мишев.

Биле фест на остров Света Анастасия

В дните от 24 до 27 юни, остров Света Анастасия ще бъде домакин на вече традиционния за мястото Биле фест. В духа на Еньовден островът ще посрещне своите гости с ритуали за здраве и плодородие, интересни гости, музикални изпълнения и работилнички. Билкови отвари ще забъркат майстори от близо и далеч. Всеки ще може да си изработи венец от лавандула, картичка с българска бродерия, натурален сапун или балсам за устни или ароматна свещ.

Посетителите от всеки курс ще могат да се включат и в специалното островно хоро, което ще допълни доброто празнично настроение!

И в четирите дни кораб "Анастасия" ще отплава за Острова от "Магазия 1" в Бургас в 10:00; 11:30; 13:30; 15:00 и 17:00 часа.

Фестивал "Зелени сърца" край Шумен

Дирекцията на Природен парк "Шуменско плато" организира на 24 юни традиционния фестивал "Зелени слънца". На поляната до информационния център на паметника "Създатели на българската държава" на платото, ще бъде посрещнат изгревът на Еньовден, който настъпва в 5:32 часа. Вярва се, че на този ден слънцето дарява крепко здраве, а набраните по изгрев билки имат най-голяма лечебна сила. Според традицията, ще бъде сплетен венец от билки, под който всички ще преминат в ритъма на Еньовско хоро.

От 18:00 ч. пред сградата на Астрономическата обсерватория на платото пък ще се състои празник, с творчески ателиета и забавления.

Снимка: Мария Ангелова/Dir.bg

Белите нощи на Разград

Тазгодишното издание на фестивала "Белите нощи на Разград" ще се състои на 23 и 24 юни. По време на събитието всеки от музеите в града оживява и се одухотворява с присъствието на различни видове изкуства.

В нощта срещу Еньовден първата среща между изкуствата е в Художествената галерия, където посетителите ще могат да разгледат Националната изложба "Лудогорие 2021", а своите хип-хоп танци ще представят момичетата и момчетата от танцовата формация "Феникс".

В къщата музей "Станка и Никола Икономови" е срещата с автограф с поетесата Павлина Стаменова, а събитията в къщата музей "Анание Явашов" ще пренесат разградчани в света на чехите. Под наслов "По Еньовден - гадаене за любов и наричане за женитба" ще премине концертът на Капанския ансамбъл, който ще бъде представен в Етнографския музей.

Много веселие и танци ще огласят най-стария площад в Разград - "Възраждане". Насловът на спектакъла там е "Наследството" и включва традиционни български танци, обреди и ритуали - кукери, джамал, нестинарски игри, както и танци с огън.

Втората от "Белите нощи на Разград" ще бъде в Археологическия резерват "Абритус". В Интерактивния музей "Абритус" ще бъде представено Варненското златно съкровище - най-старото обработено злато в света. По същото време до Северната порта на Абритус жителите и гостите на Разград ще могат да се посетят възпроизведени Готски и Римски военни лагери. С това събитие ще се отбележат 1770 г. от смъртта на Деций Траян - първият римски император, загинал в битка.

Фестивалът ще завърши със спектакъла "Легенда за траките", който ансамбъл "Чинари" ще изнесе на Вила "Урбана", а при лошо време - в залата на Общинския културен център.

Етъра

В Етъра събитията, посветени на Еньовден, ще продължат от 24 до 27 юни. Посетителите на етнографския комплекс ще могат да се проврат през еньовденския венец за здраве, да се включат в работилница за свиване на момини китки, да си купят билки и билкови продукти на тематичния базар, да се включат в игри с награди или да се научат как сами да си направят сапуни и друга домашна козметика с билки.