Месец май изглежда по различен начин в различните краища на света.

Докато тук се радваме на пролетта в пълния спектър от слънчеви до буреносни дни, има държави, където времето вече е перфектно за плаж, и други, където все още можете да карате ски.

На много места е време за фестивали и празници, а редица държави отварят границите си за свободно преминаване и са готови да посрещнат обратно туристите, които са пропуснали толкова екскурзии заради пандемията.

Ако сте готови да се качите на самолет, влак или кола и да поемете надалеч, вижте кои са някои от най-добрите дестинации, които да посетите през май.

 

Мароко

Снимка: iStock by Getty Images

Очаквайте температури около: 28 градуса

Мароко е като бижутерска кутия, пълна с цветни и необикновени скъпоценни камъни. Месец май е перфектен да посетите страната и да видите всичките ѝ изумителни забележителности на открито, преди температурите да скочат до над 35 градуса през летните месеци. Разходете се из старинните пазари, пазарете се и бъбрете с продавачите на по чаша чай, вижте съкровищата на имперските столици, качете се в планините и спрете в пустинните градчета, които сякаш са застинали във времето.

Кипър

Снимка: iStock by Getty Images

Очаквайте температури около: 25 градуса

Макар температурите през различните месеци на годината да са различни в Кипър, небето е почти винаги едно и също - синьо и със слънце. Средиземноморският остров може да се похвали със средно 326 слънчеви дни в годината, като през май те вървят ръка за ръка с приятни температури и малко туристи. Избягайте от лятната лудост в Кипър, като го разгледате през май - от гробниците на царете в Пафос до езерата с фламинго край Ларнака плажа рекордьор, който 25 години подред печели отличието син флаг.

Мавриций

Снимка: iStock by Getty Images

Очаквайте температури около: 28 градуса

Май е това, което на Мавриций може да мине за зима, но ако не знаете, няма и да разберете, защото на острова времето е целогодишно с разкошни темепратури. Водата е като чай - около 26 градуса, а слънцето напича до 24-28 градуса. Възползвайте се от по-ниските цени в "слабия" сезон на острова, за да съберете тен на ослепително белите му плажове, да плавате с катамаран из нереално сините океански води или да изследвате пълната му с природни чудеса вътрешност.

Крит

Снимка: iStock by Getty Images

Очаквайте температури около: 24 градуса

Най-южният гръцки остров е готов да ви посрещне през май с дълги слънчеви дни и приятно прохладни вечери. През този месец все още имате шанс да видите острова в обичайния му ритъм на живот, преди през юни да започват да пристигат големите туристически групи.

Сардиния

Снимка: iStock by Getty Images

Очаквайте температури около: 24 градуса

Още едно средиземноморско бижу ви очаква, като май е идеално време за посещение за онези, които търсят не само плаж и море (морето е все още хладно, а ако питате местните - направо смразяващо), но и искат да видят природните му и исторически чудеса. Времето е перфектно за няколкодневна обиколка на Сардиния с кола - бавна и напоителна, каквато трябва да бъде.

Цермат

Снимка: iStock by Getty Images

Очаквайте температури около: 5 градуса

Цермат е един от малкото ски курорти, които са отворени 365 дни в годината, така че когато и да ви се карат ски, можете да сте сигурни, че в тази част на Швейцария ще откриете перфектни условия. Обикновено до средата на май е отворена трансграничната писта между Цермат и Червиния в Италия, която е дълга над 100 км. След това остава само швейцарската ѝ отсечка от около 60 км.

Норвежките фиорди

Снимка: iStock by Getty Images

Очаквайте температури около: 16 градуса

Май е перфектното време за пътешествие до норвежките фиорди. Можете да си запазите място на круизен кораб или да наемете кола. Подгответе се с добра екипировка и изследвайте пътеките, които се движат между свежото зелено на възвишенията и дълбокото синьо под тях. По това време на годината посетителите са малко и можете истински да се насладите на тишината, природата и пролетните цветя.