Около Великден и Гергьовден лесно се събират десет почивни дни (достатъчно е само да си пуснете отпуска на 5 и 7 май).

Ако все още не сте резервирали почивка или пък предпочитате да бъдете при семейството си (но все пак подозирате, че десет дни са твърде дълго време, което човек може да прекара с роднини), тук ще откриете чудесни идеи за еднодневни или многодневни разходки по всички краища на България - и малко отвъд.

Всички маршрути са препоръчани и лично изминати от някои от любимите ни травъл блогъри.

Екопътека "Екот от камбанен звън" 

Снимка: Дарио Диониси от Exploring Beyond Sofia

Препоръчано от: Дарио Диониси от Exploring Beyond Sofia

"Екот от камбанен звън" се намира в подножието на Етрополската планина, като свързва село Рибарица с красивия Етрополски манастир и водопада Варовитец. Дължината на екопътеката е 2,5 км и се изминава за между 1 - 1,30 часа, в зависимост колко бързо се движите. По самото трасе са поставени многобройни пейки, маси, информационни табели и кътове за деца. Но истинското богатство на това място е, че се намира в територията на вековна гора, която пази търпеливо и неуморно живота тук.

Стигайки по-напред, ще чуете и истинската магия на гората, екота на водопада, който с лекота привлича цялото внимание с мелодията си. Един път стигнали до водопада, има стотици начини и места, на които може да се наснимате с тази красота. Самият водопад е със значително голям пад от 15 метра и се вижда отдалече.

Да споделя няколко думи за манастира. Етрополският манастир е основан през Средновековието - през 1158 г. Преданията свързват възникването на обителта с името на св. Иван Рилски, който се установил в една от пещерите в близката местност Варовитец. Самият манастир е изключително поддържан. Единствено отецът и една жена доброволец се грижат за цялото материално състояние на мястото. А, и да знаете - това място е пълно с много дружелюбни и игриви животни, което още повече допринася за топлината и красотата му. Направете си един подарък, като го посетите.

Жеравна

Снимка: Кирил Вълканов от Искам да летя

Препоръчано от: Кирил Вълканов от Искам да летя

Жеравна е едно от тези прекрасни градчета, които са като машина на времето. В момента, в който преминеш табелата на входа им, се прехвърляш в друга епоха, във време на други нрави и ценности. Сгушена в полите на южния склон на източна Стара планина, тя предлага всичко това, което ние, българите, обичаме и пред което някак си подсъзнателно се прекланяме. Може би защото е вплетено във вените ни или защото е неизменно свързано с нашите корени, към които рано или късно се завръщаме.

Жеравна ни посреща с тесни и неравни калдъръмени улички, възрожденски дървени къщи, миришещи на старо дърво чардаци и много тишина. Въздухът е прекрасен, а градчето е заобиколено с вековни дъбови гори. Чуват се само успокояващите звуци на щурците и повеят на вятъра в листата на дърветата.

Жеравна е едно от българските градчета с изцяло запазена архитектура, бит и атмосфера от Българското Възраждане. Всеки двор е като етнографски музей. Зад високите дувари се крият китни градинки, отдавна неизползвани каруци, дикани и всякакви съдове, които са били неизменна част от ежедневието на фамилиите, живели там преди много десетилетия. Уютът на къщите се допълва от топлите цветове на чергите и напуканата от времето дърворезба, с която се "хвали" почти всяка една от тях.

Каяк-приключение по язовир Цонево

Снимка: Юлия Димова от Orphee Way

Препоръчано от: Юлия Димова от Orphee Way

Пролетта е любимият ми сезон и е подходящ за уикенди на открито сред природата с много зеленина, приятни дейности и барбекю. А Великденските празници са ми още по-любими, тъй като се събират повече почивни дни и е време за бягство в дивото.

Язовир Цонево е едно от любимите места на варненци за почивка и предлага разнообразни дейности като риболов, селски туризъм и разбира се каяк-приключения. Ако сте почитатели на водните преживявания, горещо препоръчвам да си организирате активен уикенд и да покарате каяци под топлото пролетно слънце. До язовир Цонево може да се стигне с кола през с. Аспарухово, което разполага с многобройни автентични къщи за гости, където можете да отседнете и да се насладите на тишината и чистия въздух. Ако не разполагате със собствен каяк, можете да намерите агенция, която организира и предлага каяк-изживявания.

Има достатъчно място за паркиране до самия бряг на язовира. Можете да прекарате цял ден във водата, гребейки спокойно и да си направите барбекю на някоя хубава полянка. Една от известните забележителности, с които свързваме язовир Цонево, са Чудните скали и можете да им се насладите, като отделите малко време за разходка.

Девин и наоколо

Снимка: Ели Иванова от Друми в думи

Препоръчано от: Ели Иванова от Друми в думи

Девин е град в Родопите, познат предимно като балнеокурорт заради минералните си води. Съчетаването на тези две дадености - родопската природа и спа-то - допринася за пълноценна почивка. Край Девин има немалко интересни места за посещение, които ще обогатят вашата почивка.

- Екопътека Струилица край Девин: маршрутът преминава през живописния каньон на река Девинска, местност Калето, стига до Мечешкия водопад и до Самодивско пръскало, един от най-високите водопади в Родопите.

- Скален феномен Слонът: скално формирование, наподобяващо слон. Намира се до шосето на около 5 км от Девин по пътя за Триград.

- Село Широка Лъка: разходката там е приятна заради особената атмосфера, напомняща за Българското Възраждане.

- Триград: на 26 км от Девин. През селото минава река Триградска, образувала тясното Триградско ждрело и пещера Дяволското гърло.

- Ягодинската пещера: на 22 км от Девин в Буйновското ждрело, смятана за една от най-красивите пещери в България.

- Орлово око: панорамна площадка на връх Св. Илия над с. Ягодина и Буйновското ждрело. Тя е като надвиснала тераса, а надморската ѝ височина е цели 1563 метра.

- Дяволската пътека: една от най-атрактивните екопътеки в Родопите, предлагаща много красота, водопади, интересни форми на релефа и незабравими преживявания.

Трявна

Снимка: Любомира от Bulgarian On The Go

Препоръчано от: Любомира от Bulgarian On The Go

Град Трявна е едно от онези места в странaта, които поддържат българския възрожденски дух жив и пренасят своите гости в миналото. Трявна се намира в централната част на България, в подножието на северните склонове на Стара планина, и е на сравнително равно разстояние от повечето по-големи градове в страната.

Приятното прекарване на Великденските празници е гарантирано в град Трявна. Тук можете не просто да се потопите в атмосферата и стария дух на градчето, но и да посетите немалко къщи музеи, както и да пробвате уменията си с в урок по дърворезба например. Други важни забележителности в Трявна са часовниковата кула, Гърбавият мост, главната търговска улица и Старото школо.

Едно посещение на Трявна може да бъде съчетано и с разходка до Етъра - етнографският музей на открито. Тук посетителите могат да се потопят в света на старите български занаяти и да се разходят из интересния музей, напълно забравяйки за модерния свят. Къщите във възрожденски стил допълнително допринасят за традиционната българска атмосфера.

Районът около село Реселец

Снимка: Виктория Драгиева от Моето пътуващо аз

Препоръчано от: Виктория Драгиева от Моето пътуващо аз

Моето предложение за разходка по време на Великденските празници е районът около село Реселец. Това малко познато за туристите място крие няколко интересни забележителности. Една от тях е Тектонски гребен Калето или известен още като Пропадалото - представлява земна кора, пропаднала с 60 метра между две тектонски възвишения. В района е изградена кръгова екопътека, чийто маршрут преминава през интересните скални гиганти и образувания на Пропадалото. Маршрутът е лек и се изминава за около 1 час и 20 минути, като завършва с панорамна площадка, предоставяща гледка отвисоко към природния феномен и в частност към Гъдулката - скална фигура във формата на гъдулка, естествено издълбана в скалите.

При преминаване по маршрута на отсрещния бряг на реката ще имате възможност и да видите една от караджейките - реселешките воденици.

Други интересни природни забележителности в района на село Реселец са Купените и водопад Скока. Купените са група варовикови пирамиди - скални кукли, достигащи дебелина от 30 до 150 м и височина - 30-40 м. Тях може да видите отляво на излизане от село Реселец в посока село Бресте. А ако искате да се насладите и на подскачащите води на Скока - на около 350-400 метра от табелата за край на село Реселец отбийте вляво и спрете. Надпис, указващ посоката към водопада, няма, но пътеката е малко преди скалните исполини - Купените.

Северното Черноморие

Снимка: Саня от Sanya's World

Препоръчано от: Саня от Sanya's World

Северното Черноморие е една от най-красивите части на България. Можете да си отделите 3 дни, в които да обикалите и да се насладите на страхотните чудатости, създадени от природата. Препоръчвам ви да отседнете в Балчик или Варна. Добре е да започнете обиколката си от Шабла и прочутия фар. След това продължете към Тюленово и красивата арка и местност "Огънчето" край Камен бряг. Плаж Болата е едно от емблематичните места за региона. След неговото посещение, се отправете към нос Калиакра. Там ще се насладите на красиви гледки. Препоръчвам да сте там по залез слънце, гледката е невероятна. В Балчик не трябва да се пропуска Ботаническата градина. Тя е истинско късче от Рая, а в началото на май ще е в пълния си разкош. Интересно място е и Аладжа Манастир, както и дворецът "Евксиноград" (трябва да имате предварително записан час - погледнете в сайта на двореца). Както виждате, регионът е пълен със съкровища, така че и вие можете да намерите своето. По по-голямата част от тези места има вятър, за това е добре да имате шал или шапка, за да предпазите косата и ушите си. Но пък си заслужава.

Тутракан

Снимка: Надежда и Панайот от Family Travel Spirit

Препоръчано от: Надежда и Панайот от Family Travel Spirit

Тутракан се намира далеч на североизток, особено за родените на югозапад. Великденските празници обаче по традиция предвещават дълга почивка, в която да включите малкото крайдунавско градче. Още повече - той е перфектен за семейна разходка с малки деца. Нашият Стефи беше на три, когато отидохме заедно, и се влюби в града на рибарите и лодките. Тутракан е едно от онези спокойни местенца, които не те пришпорват с нищо. Времето е почти спряло за вас, за да може спокойно да следвате темпото на децата си.

Преминавате през интересния "музей с лодките и водолаза" (Музеят "Дунавски риболов и лодкостроене"). Не забравяте да позвъните на стария рибар, който да им разкаже някоя интересна история. След това слизате до Крайдунавския парк за разходка край "голямата река". По нея достигате до мястото, където се строят лодките и плетат мрежите (Рибарската махала). Накрая се озовавате с порция рибка пред себе си, докато се наслаждавате на тихата река в ресторанта от другата страна на махалата. Чудесен завършек на една приятна пролетна разходка. А на тръгване не забравяйте да почетете паметта на падналите за свободата на Южна Добруджа български войници в мемориалния комплекс "Военна гробница" край близкото село Шуменци.

Родопите

Снимка: Bulgarian Mermaid от Adventures of Bulgarian Mermaid:

Препоръчано от: Bulgarian Mermaid от Adventures of Bulgarian Mermaid

"Родопата, тя не е просто планина, чедо, тя е майка, тя е магия, и лете, и зима. Да я обхождаш и изследваш, е като да се учиш да обичаш.

А родопчаните, чедо, са най-гостоприемните хора с широка душа, необятна като майката планина!"

Май месец е идеалното време да "хванете гората" и да обиколите Южните Родопи. Няма по-красиво нещо от това да си свидетел на смяната на сезоните, как природата се пробужда напролет и светлината отново побеждава тъмнината. Отделете си един уикенд да посетите Широка лъка, Гела, Солища и Стикъл, да разгледате тези стари български архитектурни ансамбли, признати и защитени от ЮНЕСКО и да попиете пролетната роса и нежните слънчеви лъчи от родопските поляни. Снегът отдавна се е стопил, минзухарите са отстъпили място на дивите пролетни цветя, тучните поляни са яркозелени, дните са топли, а нощем все още се усеща ароматът от домашното огнище и ръчно приготвените родопски специалитети.

Калиакра

Снимка: Мариана Константинова от Nomads time

Препоръчано от: Мариана Константинова от Nomads time

Пролетта е перфектният сезон за посещение на най-популярните места в България. От една страна, все още ги няма тълпите с туристи, а от друга, времето е прекрасно и предразполагащо към приятни разходки.

Препоръчвам ви да отскочите до нос Калиакра, само на 12 км от Каварна, с едноименната крепост на върха, извисяваща се 70 м над морето. Залезът е особено пленителен тук, на фона на красиво разбиващите се в скалите разпенени вълни (това е едно от малкото места по Българското Черноморие, където може да се наблюдава залез над водата). Носът е бил свидетел на различни исторически епохи и славни битки, за които ще ви разкажат в музея, помещаващ се в естествено образувана пещера.

За Калиакра се носят и множество легенди. Сигурно всеки е чувал за 40-те български девойки, пленени от турците, скочили от високите скали в морето, за да се спасят от безчестие и мъчения. Ще чуете и преданието за св. Никола или това за скритото съкровище на Лизимах, пълководец на Александър Македонски и един от неговите приемници. Според някои истории, под крепостта съществува лабиринт от пещери, в които е можел да се побере цял кораб, а земетресение е затрупало достъпа до него и съкровището все още чака да бъде открито. 

Дяволският мост край Ардино

Снимка: Джорджа Де Марки от Saveti.bg

Препоръчано от: Джорджа Де Марки от Saveti.bg

Разходка до Родопите винаги е добра идея - по всяко време на годината, включително ако се чудите накъде да поемете около Великден, когато всичко е вече зелено.

Местата, които заслужават да се видят, са безброй, но горещо ви препоръчвам да включите в програмата си и Дяволския мост край Ардино, за да се докоснете до магията му.

Изграден преди повече от 500 години, мостът впечатлява както с архитектурата си и природата наоколо, така и с легендите, които се носят около него.

Сигурно сте чували, че можете да зърнете лика на Дявола в отражението на моста, а най-подходящото време да го направите е между 11 и 12 ч. на обяд.

Дяволският мост е наистина впечатляващ и може да го съчетаете с посещение на още едно мистично място съвсем наблизо - Орлови скали.

Старият Несебър

Снимка: Лиляна Узунова от Travel journal by Lilly

Препоръчано от: Лиляна Узунова от Travel journal by Lilly

Историята, попита по старите калдъръми, културата, красотата на морето. Несебър е любим на мнозина, а каква по-хубава идея от пролет край морския бряг!

Малкият полуостров на стария Несебър, тази малка педя земя, колкото човешка длан в Несебърския залив, пази хилядолетна история. За това как е изглеждал античният град Месамбрия, до голяма степен съдим по откритията и разкопките, които разкриват древни останки от храмове, крепостни стени и дори античен театър. Но истината е, че морето и времето до голяма степен са "изяли" една част от полуострова. За щастие голяма част от църквите са оцелели цялостно или поне частично до наши дни. Именно църквите са една от причините ЮНЕСКО да включи Стария град на Несебър в списъка със световно културно наследство още през 1983 г.

Характерна част от духа на Несебър са красивите възрожденски къщи. На малкия полуостров има около 100 къщи, които до голяма степен са запазили оригиналната си архитектура от миналия и по-миналия век. Къщите следват линията и извивките на криволичещите улици, така че докато се разхождаме из калдаръмените улици, виждаме къщи във всякакви разчупени линии и форми.

Луковит и околността

Снимка: Петя Якова от Peysoul

Препоръчано от: Петя Якова от Peysoul

Районът на Луковит е изключително богат на природни забележителности и идеи за разходки за един, два или повече дни - зависи от вашето свободно време.

Може би най-голямата забележителност в района е пещера Проходна, позната сред туристите и като Очите на Бога. Поради причудливите форми на покрива си, тя ежедневно привлича стотици туристи, не я пропускайте и вие.

Бърза почивка в Националния пещерен дом "Петър Трантеев", където може да хапнете или да пиете кафе, както и да отседнете да нощувате. Сградата е много впечатляваща сама по себе си - надвиснала върху река Искър и изградена буквално между скалите.

Оттам поемете направо към прочутите Каменни къщички. Важно е да знаете, че те са частна собственост и в действителност са обитавани. Въпреки това собствениците са мили и оставят посетителите да разгледат двора и къщите от всички страни.

Погледнете нагоре - там ще видите Провъртеника. Името на скалното образувание идва точно заради формата на най-голямата скала - кула, в чиято среда е образувана съвсем правилна кръгла дупка. Самата "Пробита кула" се извисява над всички останали околни скали.

И задължително - геопарк "Искър-Панега". Той обхваща всички природни и исторически забележителности в района. Най-известната екопътека по маршрута е екопътека "Искър-Панега", която минава през едни от най-красивите части на местността и разкрива невероятни гледки.

Екопътека "Каньонът на водопадите"

Снимка: Панайот от Trips Journal

Препоръчано от: Панайот от Trips Journal

Пролетта е време за водопади! Една екопътека събира много от тях на едно място - "Каньонът на водопадите" край Смолян. Спотаена в сърцето на Родопите, безспорно тя е едно от любимите ми места по българските планини. Още по-хубавото е, че е идеална за семейни разходки.

През месец май гората се пробужда, планината се затопля, а водите бързат по склоновете надолу. По пътя си образуват десетки водоскоци, някои от които са се превърнали в красиви водопади. В съзнанието остават онези нюанси на кафяво и зелено, които те съпътстват през цялото време нагоре. Пътеката прескача от единия на другия бряг на Еленска река, за да се извиси накрая над цялата долина. Гледката оттам е поразителна. Не я пропускайте! 

Сейшелите

Снимка: Вера Александрова от World of Vera

Препоръчано от: Вера Александрова от World of Vera

В момента не искам просто ваканция, а приключение в кътче от рая. Затова отново бих се върнала на Сейшелите.

Тази държава се състои от миниатюрни острови, пръснати из Индийския океан. Харесва ми, че сякаш тук лятото никога не свършва. Температурите на въздуха и водата достигат тридесет градуса. Плажовете са покрити с фин пясък, а палмите не спират да танцуват край брега. Подводният свят е изумителен и всеки път ми е трудно да се откъсна от него. Защо да го правя ли?

Защото Сейшелите предлагат и още нещо. Вътрешността на островите е пълна с дървета, отрупани с екзотични плодове. Горите гъмжат от причудливи растения и животни, а на някои места се разхождат гигантски костенурки. Тук мога да избягам от забързания градски ритъм и да потъна в непознат, но изключително колоритен свят.

Доскоро Сейшелите бяха напълно затворени, но пътуването с цел туризъм вече е възможно. Няма карантина, а само изискване за негативен PCR тест. И кой знае, може би точно сега е идеалният момент за среща с тази удивителна страна.

ИЗБРАНО