Сезонът на големите пътешествия е вече в разгара си - от уикенд бягства в Европа до пътешествия из България, планински преходи и морски почивки.

Накъдето и да сте се запътили, хубавите снимки са част от спомените, които след това ще пазите от пътуванията си. Независимо дали ги правите за социалните си профили или искате да ги сложите в рамките след завръщането си, със сигурност ви се иска снимките да изглеждат добре.

Всеки фотограф ще ви каже, че не е нужно да имате професионален фотоапарат и скъпа техника, за да правите добри снимки. Тайните са в избора на гледна точка, в улавянето на точния момент и нестандартния поглед.

Ето какво съветват фотографите, ако искате да имате по-добри снимки с всяко следващо пътуване.

Прочетете упътването на фотоапарата си

Снимка: iStock by Getty Images

Независимо дали снимате с компактен фотоапарат или с камерата на телефона си, първото и най-важно нещо, което трябва да направите, е да го опознаете в дълбочина. Изчетете упътването и разгледайте всички възможни настройки една по една. Тествайте всяка от тях и ако не сте сигурни за функцията на някоя, потърсете допълнителна информация.

Когата познавате фотоапарата си като петте си пръста, ще можете във всеки един момент да знаете коя настройка да използвате за най-добър резултат.

За красиви панорамни снимки - бъдете там по изгрев и залез

Снимка: iStock by Getty Images

Меката светлина по изгрев и залез прави снимките от пътешествия интересни, създава дълбочина и текстура. Снимките, правени по обед, изглеждат плоски и "обикновени" заради слънцето, което огрява всичко отгоре.

Във фотографията има две понятия - златен и син час. Златният час е времето около час след изгрев и около час преди залез, когато всичко е меки оттенъци. Синият час е веднага след залез, когато небето има хубав син нюанс. В синия час се правят красиви "нощни" снимки - тогава небето все още се вижда на снимката, а когато настъпи истинската нощ, то излиза черно и без интересни детайли в него.

Не слагайте централния обект в средата на снимката

Снимка: iStock by Getty Images

Макар това да е теоретично правило във фотографията, което не важи в 100% от случаите, обикновено в приятните за окото снимки централният обект не е разположен в центъра. Вместо това той се намира леко вляво или вдясно и отместен от централната хоризонтална ос.

Тук ще ви помогне така нареченото "правило на третините". Представете си снимката разделена на 9 равни части - по три реда хоризонтално и вертикално. Там, където минават линиите и където се пресичат една с друга, е мястото на главното действащо лице в снимката, на интересната кула или на истанбулската котка, която искате да запечатате в кадър.

Изберете нестандартна гледна точка

Снимка: iStock by Getty Images

Снимка: iStock by Getty Images

Едни от най-интересните снимки се получават, ако смените (понякога съвсем малко) гледната точка. Клекнете, качете се нависоко, сложете обекта си в "рамка" от листа, заобиколете, доближете се... Ако не сте сигурни, направете няколко кадъра на едно и също място, а след това ги прегледайте и сами ще видите кой се е получил най-добре.

Говорете с местните, преди да ги снимате

Снимка: iStock by Getty Images

Когато снимате атрактивни местни хора, учтиво е да ги питате за разрешение. Дори и да не говорите езика, можете да зададете въпроса си и с жестове. Ако можете да размените няколко думи, ще е още по-добре, защото ще ги предразположите и ще им покажете, че не се интересувате от тях само заради снимката. Помолете ги да позират пред магазина си за килими или да ви покажат венчалната си халка, да ви разкажат любимата си история от града или за живота си.