Рим е град, който всяка година успява да спечели вниманието на милиони туристи. Всички искат да видят онази точка в Европа, където изкуството, красивата архитектура и добрата храна, са една съвършена комбинация за индустрията. Единственият проблем е, че всички искат да го посетят, а това означава тълпи от хора, блъскане за снимка пред фонтана Треви, чакане на опашка за Колизеума и още много други премеждия.

Ако сте почитатели на спокойните разходки, опознаването на историята и по-малкия човешки поток, тогава задължително трябва да посетим втория Рим. Същият може да бъде открит в град Триер, Западна Германия, пише изданието National Geographic.

В своите най-силни времена, Триер е бил провинция на Рим. Тук няма следи от варварските племена, а сериозна колонизация и урбанизация от античността. Градът се намира близо до река Мозел и е често се определя в историческите записи като "Северният Рим". Между 293 и 395 г. този град е бил почивната станция на римските императори, включително и на император Константин. Триер е и административен център на западната територия на Империята.

ЮНЕСКО отдавна го е поставил в списъка на градовете със световно наследство. Общото мнение на местни и гости е, че това е Рим, но без всичките туристи, които превземат италианската столица. Римската провинция е запазила всички основни следи и може да се похвали с достатъчно артефакти.

Повечето римски колони имат издялкани символи, портите на града са запазени и реставрирани. Основната разходка трябва да започне от градския музей, където се разказва всекидневния живот в провинцията.

Тук се крият антични музайки, богата колекция от фрески и скулптури, датиращи от основаването на града около 16 г. пр. Хр. По време на строителството на градската банка, археолози откриват 2650 златни монети - едно от най-големите съкровища, откривани от Римската империя.

Местните успяват да запазят и винарски кораб, който през III век е доставял особени доставки по реката. Черната порта е друга територия, която всеки турист наистина трябва да види с очите си. Тя е построена около 170 г. и разполага с метални железни скоби, за да държи основите изправени.

Имперските бани на Константин вече са руини, но все още демонстрират качественото и майсторско инженерно решение на някогашните римляни. Тя включва сериозно количество подземни тунели, които са свободни за гости. Базиликата на императора също може да бъде посетена и може да се похвали с една запазена стая. Местните я възстановяват, след края на Втората Световна война.

В Триер ще откриете римски мост и амфитеатър, който някога е събирал близо 20 хиляди души. Гладиаторските битки са били център на забавлението, според д-р Фердинанд Хеймерл. Амфитеатърът е запазен и предлага разходка в подземията, където дивите животни и гладиаторите са били държани, преди да започнат битките.